Kook weer met kruiden🌿!
Er valt een enorme meerwaarde te behalen in onze gezondheid als we weer meer met kruiden gaan koken. In deze blog ga ik dieper in op de meerwaarde van koken met (verse) kruiden. Kruiden zijn namelijk niet alleen smaakmakers, ze bieden ook talloze gezondheidsvoordelen die inmiddels wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd zijn.
Kruiden zoals rozemarijn, tijm, basilicum en kurkuma bevatten krachtige antioxidanten en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze ondersteunen ons immuunsysteem en dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Kurkuma, bijvoorbeeld, bevat curcumine, een stof die volgens meerdere studies ontstekingen in het lichaam kan verminderen en zelfs de symptomen van chronische ziekten zoals artritis kan verlichten. Rozemarijn staat erom bekend de bloedsomloop te stimuleren en heeft een positief effect op het geheugen en de concentratie.
Naast mijn werk als orthomoleculair therapeut ben ik zelf ook altijd op zoek naar manieren om mijn eigen gezondheid te optimaliseren en mijn plezier in koken en eten 😉te vergroten. Mijn tuin staat inmiddels vol met een grote diversiteit aan kruiden, van munt en salie tot citroenmelisse en lavendel. Deze natuurlijke schatkamer biedt me niet alleen toegang tot verse kruiden voor mijn maaltijden, maar ook tot een overvloed aan gezondheidsvoordelen.
Vele van de huidige medicijnen zijn gebaseerd op de werkzame stoffen van deze kruiden; ze vormen de bron🌱. Gember en knoflook bijvoorbeeld kunnen de bloeddruk verlagen en het cholesterolgehalte verbeteren. Oregano en tijm bevatten antibacteriële en antivirale eigenschappen die helpen infecties te bestrijden. Door dagelijks te koken met verse kruiden uit mijn eigen tuin voel ik me gezonder en energieker. Heb je geen (grote) tuin of ben je gewoon niet echt een tuinier, vind je de verse kruiden in de supermarkt erg weinig voor veel geld? Je hebt gelijk! Ik vul zowel mijn verse als mijn gedroogde kruiden graag aan met kruiden uit de Turkse en Chinese winkels. Daar krijg je vaak een grote bos vers voor een habbekrats, langer vers houden doe je door ze in een vochtige theedoek in de koelkast te bewaren. Kruiden integreren in onze voeding is een natuurlijke en krachtige manier om onze gezondheid te ondersteunen en te versterken.
Gewoon Gezond☀️
Bronnen:
Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92. Link naar studie
Mollace, V., et al. (2013). Rosemary: A Review of Its Benefits and Therapeutic Uses. Journal of Medicinal Food, 16(7), 658-664. Link naar studie
Ried, K., et al. (2016). Garlic and Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrition Reviews, 74(4), 300-314. Link naar studie